top of page
  • bialapohanduck

Skripta Za Voditelja Brodice 20



Ispit za voditelja brodice polaže se u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu ili u nekoj od Lučkih kapetanija. Program ispita i način polaganja propisan je Pravilnikom o brodicama i jahtama.




skripta za voditelja brodice 20



Program ispita za voditelja brodice kategorije B pogledajte OVDJE. Program ispita za voditelja brodice kategorije A pogledajte OVDJE.


Dozvola (iskaznica) za voditelja brodice kategorije B ovlašćuje nosioca da upravlja plovilima (brodicama i jahtama) do 18 m dužine. Može ploviti u međunarodnoj plovidbi svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje udaljavanja do 12 Nm od najbliže obale kopna ili otoka. Može prevoziti do 12 putnika te upravljati porivnim uređajima bez ograničenja snage pogona (nakon navršene 18 godine života).


Dozvola (iskaznica) za voditelja brodice kategorije A ovlašćuje nosioca da upravlja plovilima (brodicama) do 7 m dužine. Može ploviti u međunarodnoj plovidbi svim morima i vodama koje su pristupačne s mora uz ograničenje udaljavanja do 6 Nm od najbliže obale kopna ili otoka. Može upravljati porivnim uređajima snage do 15 Kw (20 KS).


Želite li pripremu za ispit organizirati prema vašem raspoloživom vremenu i na lokaciji gdje vama to odgovara, u vašem domu uz računalo, pametni telefon ili notebook, pripremili smo za vas ONLINE tečaj za voditelja brodice.


Da li se baš u svemu slažu unutarnje i morske vode. Naime, u kopnenim lučkim kapetanijama (kao što je na primjer Sisak, gdje je ranije najveći broj kontinentalnih, posebno zagrebačkih moreplovaca položilo ispit za voditelja čamca-brodice), danas se može položiti ispit za voditelja čamca kategorije A i voditelja čamca kategorije B. U skladu s tim ta lučka kapetanija (kao i druge kopnene kapetanije) izdaje Uvjerenje za osposobljenost za voditelja čamca kategorije A, odnosno Uvjerenje za osposobljenost za voditelja čamca kategorije B. U Zakonu o unutarnjim vodama stoji da kandidat koji želi polagati ispit za voditelja čamca koji vrijedi i za more, to treba unaprijed najaviti, pa će onda taj ispit polagati i pred kompetentno sastavljenom komisijom. Slijedom toga, kopnena lučka kapetanija sklona je vjerovati da takvo njihovo Uvjerenje za voditelja čamca vrijedi i na moru. Tim više što na poleđini takve dozvole piše isto ono što stoji i na poleđini uvjerenja voditelja brodice kategorije A odnosno kategorije B koju nakon, odgovarajućeg ispita, izdaje morska lučka kapetanija.


Nadalje, voditelj brodice kategorije B može upravljati brodicom za prijevoz putnika u području plovidbe III.c i IV, te brodicom za prijevoz tereta i ribarskom brodicom u području plovidbe III.a, III.b, III.c i IV.


Voditelj brodice kategorije B također može biti drugi član posade brodice za gospodarske namjene u području plovidbe I, Ia, II i IIa, brodice za prijevoz putnika u području plovidbe III. i III.a, te drugi član posade jahte od 30 BT do 100 BT pa i na onoj koja ima dozvolu ploviti svim morima svijeta.


Ne morate polagati ispit za Voditelja brodice kategorije B ako imate pomorsko zvanje u službi stroja (pod uvjetom da položite dopunski ispit iz predmeta: Pomorska radio-telefonska služba ili ako imate završenu dočasničku ili časničku školu Hrvatske ratne mornarice, ili srednju, višu ili visoku pomorsku školu nautičkog ili brodostrojarskog smjera, i, naravno, već imate Voditelja brodice C, odnosno Zapovjednika jahte A ili B.


Također ne morate polagati ako ste stekli uvjerenje za voditelja brodice odnosno uvjerenje za voditelja čamca, po propisima prije no što je stupio na snagu novi Pomorski zakonik Pravilnik o brodicama i jahtama pod uvjetom da položite dopunski ispit iz predmeta: Pomorska radio-telefonska služba po ispitnom programu za voditelja brodice kategorije B.


Prvi uvjet za Zapovjednika jahte kategorija A (do 100 bruto tona) je navršenih 18 godina, srednja škola, najmanje 12 mjeseci na trgovačkom ili javnom brodu, da tri godine ima Voditelja brodice C, da je zdrav, posebno se provjerava vid i sluh i, naravno, da položi ispit.Tečaj za kapetana jahte kategorije A stoji 4.300 kuna, ispit 1.000 kuna plus 20 kn služba pomoraca i 70 kuna. Tečaj traje 8 dana.


obadindy 19191a764c -za-voditelja-brodice-20[ -za-voditelja-brodice-20 ][ -za-voditelja-brodice-20 ][ -za-voditelja-brodice-20 ]link= -za-voditelja-brodice-20link= -za-voditelja-brodice-20link= -za-voditelja-brodice-20


benfern 19191a764c -za-voditelja-brodice-20[ -za-voditelja-brodice-20 ][ -za-voditelja-brodice-20 ][ -za-voditelja-brodice-20 ]link= -za-voditelja-brodice-20link= -za-voditelja-brodice-20link= -za-voditelja-brodice-20 2ff7e9595c


1 view0 comments

Recent Posts

See All
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Vimeo Icon
bottom of page